Klubben af Matilda Gustavsson

Titel: Klubben – En undersøgelse
Forfatter: Matilda Gustavsson
Antal sider: 236
Udgivelsesår: 2020
Forlag: HarperCollins
Vurdering: 5/5 stjerner

Det er ved at være et stykke tid siden, at jeg læste ”Klubben” af journalisten Matilda Gustavsson, men jeg har haft lidt svært ved at finde ord at sætte på den interessante og skræmmende læsning.

”Klubben” er baseret på undersøgelser og en lang række af interviews som Matilda Gustavsson har lavet med kvinder, der har været i berøring med et kunstnerisk miljø i Stokholm kaldet Forum. Forum var ledet var af en kulturpersonlighed, som i mange år krænkede og voldtog kvindelige kunstnerspirer. Kvinderne blev enten truet til tavshed ved lovning om en karriere i det anerkendte miljø eller omvendt at få ødelagt deres karriere for altid.

Det vurderes, at han bl.a. kunne udøve den form for magt, fordi han var gift med et medlem af Det Svenske Akademi, der er en anerkendt institution, der hvert år beslutter, hvem der skal have Nobelprisen i litteratur. Det skinner igennem, at det magtfulde Akademi har kendt til misbruget, men set igennem fingre med det, hvilket i sidste ende næsten har legitimeret situationen.

Bogen indeholder masser af udtalelser fra kvinderne selv, og det er skræmmende, hvordan der i den grad er opstået en tvivl hos kvinderne om, hvad der reelt er foregået. Det har resulteret i en tavshedskultur, som på en måde har tilladt overgrebene at fortsætte.

Matilda Gustavssons indsats var med til at få lederen af Forum dømt og hun har givet en stemme til de mange kvinder, hvis liv har været berørt af magtmisbruget.

De seneste år har der været ekstraordinært meget opmærksomhed omkring misbrug og krænkelser. Det har affødt en del litteratur om emnet. Det interessante i min optik er, hvor kompleks og næsten usynlig magtudøvelsen kan være.

Er du interesseret i anden litteratur om emnet, er det et must at læse ”Min mørke Vanessa” af Kate Elizabeth Russell og ”Samtykket” af Vanessa Springora. De handler begge om overgreb. ”Samtykket” af en virkelig historie, mens ”Min mørke Vanessa” er fiktion.

Har I læst andre bøger om emnet?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s