Marias perlekæde af Kirsten Kjær

Reklame. Modtaget som anmeldereksemplar.

Titel: Marias perlekæde
Forfatter: Kirsten Kjær
Antal sider: 186
Udgivelsesår: 2021
Forlag: Forlaget Mellemgaard
Vurdering:3/5 stjerner

“Hun er det, man igennem tiderne har kaldt et uægte barn, et ikke helt rigtigt barn ligesom similiperler. Sådan troede hun i mange år, at det forholdt sig. Hun må med skam meddele, at det ikke er længe siden, det gik op for hende, at et uægte barn bare betyder et barn født udenfor ægteskabet, og at det barn er lige så ægte og fuldkomment og godt som et hvilket som helst andet barn.” (Citat)

Da forfatter Kirsten Kjær inden jul kontaktede mig og spurgte, om jeg ville læse hendes bog “Marias perlekæde” blev jeg straks nysgerrig. Især i de tidligere generationer findes der eksempler på børn født uden for ægteskab, hvor mødre måtte fortie sandheden og give deres barn bort. Barnet og familien levede med skam og hemmeligheder på en måde, vi har svært ved at forestille os i dag.

Kjær fortæller historien om Ellen, der blev født i 1920’erne og givet bort til sine bedsteforældre på faderens side. Hun voksede op og troede langt ind i livet, at hendes far var hendes onkel. Vi følger Ellen i hendes opvækst i trange kår, men også i et kærligt hjem hos bedsteforældrene, indtil de falder bort, hvorefter en tante og onkel tager over.

Ellen føler sig ofte udenfor og er meget pertentlig med alt i livet, som om hun skal forsvare sin egen eksistens. Kjær beskriver det virkelig fint, og bogen er samtidig et fornemt tidsbillede af tiden fra 1920’erne og frem. Det var næsten som at være der selv.

Som kritikpunkt vil jeg nævne, at jeg ikke brød mig om de bibelvers og bibelcitater, der indleder mange af kapitlerne. De gav ikke rigtigt mening for mig, men det er jo en smagssag.

Alt i alt en rigtig fin fortælling, som jeg vil anbefale til dig, der gerne vil opleve dine bedste- eller oldeforældres tid.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s