Dengang da jeg var pige af Knud Petersen

Reklame. Modtaget som anmeldereksemplar.

Titel: Dengang da jeg var pige – En hanpiges erindringer
Forfatter: Knud Petersen
Antal sider: 272
Udgivelsesår: 2022
Forlag: Forlaget Ti Vilde Heste
Vurdering: 4/5 stjerner

Læser du nogle gange bøger uden for din comfort zone?

Før jeg blev bogblogger skete det ikke særligt tit, da jeg ofte gik efter de sikre valg. Nu er jeg simpelthen så heldig, at forlag som Forlaget Ti Vilde Heste gør mig opmærksom på bøger, som jeg ikke selv ville have fundet, eller som jeg ikke ville have haft mod på at kaste mig ud i.

Jeg er ret sikker på, at jeg ikke selv ville have fundet frem til “Dengang da jeg var pige” af Knud Petersen. Bogen er baseret på Knud Petersens håndskrevne ark fra en tid og en verden, som ikke er blevet beskrevet særligt ofte. Arkene har i mange år været i Knud Petersens families varetægt, men de har først fundet dagens lys nu.

Knud Petersen beretter om sin tid som hanpige i København i starten af 1900-tallet. Der er tale om en unik fortælling om arbejderklassens homoseksuelle miljø i en tid, hvor det var ildeset og præget af tabu at være homoseksuel.

Knud var en ung forældreløs knægt, der blev smidt ud fra sin søsters hjem og lærte at klare sig selv. Han blev hurtigt tiltrukket af det homoseksuelle miljø på gaderne i København, og han definerede sig som hanpige. En feminin mand, der var tiltrukket af “rigtige” mænd. 

Som tiden går får Knud tilnavnet Bella, og han bliver mere og mere fortrolig med miljøet, men han mærker også sorgen over ikke at finde kærligheden og over ikke at kunne udtrykke sig, som den han virkelig er. 

Nedenfor har jeg citeret et stykke fra en samtale mellem en ven og Knud:

“…Og så er der jo også det, du må gøre dig klart: Vi hører til samfundets udstødte. Man vil ikke vide af os.”

“Er vi udstødte?”

“Sig mig, lille du, tør du, så ung du end er, gå hen til din familie eller arbejdskammerater og sige: Jeg er homoseksuel. Tør du?”

“Nej, selvfølgelig ikke.”

Det er hjerteskærende, og det er dele af historien også, men for det meste er Knud Petersen og de andre hanpiger robuste, de har et godt sammenhold, og de nyder livet på en løssluppen og lidt grænseoverskridende måde.

“Dengang da jeg var pige” er udsmykket med billeder fra datidens København og af datidens beboere. Billederne har som så ikke noget med bogens karakterer at gøre, men de giver læseren et indtryk af København og dets beboere i starten af 1900-tallet, hvilket fungerer godt.

Bogen er også forsynet med et fantastisk spændende efterskrift af Anne Nørkjær Bang og Dag Heede, som sætter fortællingen ind i et bredere perspektiv, hvilket er rigtigt interessant.

Jeg vil anbefale bogen til alle LGBT-interesserede og til dig, der kan lide historiske selvbiografier og måske er interesseret i at få et indblik i en helt anden verden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s