Syklubben af Henriette Gyland

Reklame. Modtaget som anmeldereksemplar.

Titel: Syklubben
Forfatter: Henriette Gyland
Antal sider: 314
Udgivelsesår: 2022
Forlag: Harper Collins Nordic DK
Vurdering: 4/5 stjerner

“Syklubben” er spændende og rørende.

Henriette Gyland har i “Syklubben” sat fokus på den danske modstandsgruppe “Syklubben”, som under 2. verdenskrig hjalp jøder over Øresund til Sverige, og det er blevet til en rigtig god fortælling.

Bogens handling foregår i 2 spor. Det første spor foregår i 1943, mens det andet foregår i 2018. Begge i Danmark.

I 1943 sporet følger vi Inger og hendes omkreds, hvoraf flere viser sig enten at være modstandsfolk, ellers har de modet til at hjælpe modstandsbevægelsen. Inger bliver langsomt men sikkert indlemmet i en flok, der bl.a. arbejder på at bringe jødiske familier fra Helsingør til Øresund, og det er ikke ufarligt.

I 2018 sporet følger vi Cecilie, som har mistet sin mormor (Inger). I forbindelse med oprydningen af Ingers lejlighed finder Cecilie nogle gamle smykker. De bringer hende på sporet af en ældre herre og en aldrig fortalt historie.

“Syklubben” greb mig virkelig – især den “gamle” historie. Den var enormt spændende og rørende. Faktisk hjerteskærende mange steder. For de fleste vil det være kendt historie, men Gylands roman er alligevel gribende.

Bogen er også udgivet på engelsk, hvor bogen nok i højere grad vil overraske med sin historie om de modige danskere, der satte livet på spil for retfærdighed. De vægtede menneskelighed over alt andet. Og det er beundringsværdigt også den dag i dag.

Stor anbefaling til alle der elsker historisk litteratur om 2. verdenskrig eller bare en god historie om modige danskere og Danmark i 1940’erne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s