Hvad ser du af Martta Kaukonen

Reklame. Modtaget som anmeldereksemplar.

Titel: Hvad ser du
Forfatter: Martta Kaukonen
Udgivelsesår: 2023
Forlag: Falco

Den her er kringlet!

I romanens begyndelse møder vi den unge kvinde Ira. Hun er seriemorder og fortæller om sit seneste mord. Meget grimt og meget ubehageligt, og jeg blev i tvivl, om romanen var noget for mig, men fortællingen tager ret hurtigt en drejning væk fra blodige beskrivelser, og den bliver i stedet næsten et studie psykologi.

Ira begynder til psykoterapi for at slippe for fængsel, hvis hun skulle blive opdaget. Psykoterapeuten Clarissa har dog sine egne hemmeligheder, og da hendes mand og en journalist kommer ind i billedet, er der lagt op til en spændende og kringlet fortælling.

Jeg synes, romanen er fuld af mere eller mindre usympatiske personer, hvis relationer og personligheder, læseren langsomt lærer at kende og forstå. Der er en del overraskelser undervejs, og der er næsten tale om et puslespil, som først er komplet, når den sidste brik lægges.

“Hvad ser du” er bygget op af korte kapitler, der driver læseren hurtigt frem i den spændingsmættede roman. Kapitlerne skifter hele tiden synsvinkel mellem romanens hovedkarakterer, hvilket gør romanen interessant, da man som læser bliver skubbet i forskellige retninger på vejen frem mod sandheden.

Uden at spoile for meget, men også for at advare, vil jeg understrege, at det er en ret væmmelig roman, der indeholder elementer af pædofili, selvmord, angst, psykisk sygdom og alkoholisme. Det er hård og uhyggelig læsning, men jeg blev fanget af det psykologiske plot, som hele tiden stillede krav til, at jeg som læser omstillede mig til ny viden om karaktererne.

Jeg er ikke rutineret ud i læsning af krimier og thrillere, men jeg er blevet bedre til at kaste mig over genrerne, og jeg overraskes for det meste positivt. Det gjorde jeg også denne gang.

Bogen anbefales til dig, der kan lide psykologiske thrillers uden det store blodbad, men med masser af uhyggelige tvists, der leger med læserens hjerne.

Skriv en kommentar