Håbet ved verdens ende af Fiona Valpy

Reklame. Modtaget som anmeldereksemplar.

Titel: Håbet ved verdens ende
Forfatter: Fiona Valpy
Antal sider: 351
Udgivelsesår: 2023
Forlag: Cicero

Sød og gribende fortælling.

“Håbet ved verdens ende” er en fortælling om 2 kvindeskæbner. Skæbner, der flettes sammen på tværs af tid og livsvilkår.

Bogen foregår i 2 tidsspor.

I Marokko i 1941 følger vi den 12-årige jødiske pige Josie. Da Frankrig bliver besat af nazisterne, vælger familien at flygte til Casablanca med håbet om at komme videre til USA. Under de fremmede himmelstrøg kæmper familien med at holde sig fri af ordensmagtens kløer, mens de venter på en mulighed for at komme videre. Josie dokumenterer hverdagen og sine venskaber i en elsket dagbog.

Samme sted følger vi ca. 70 år senere kvinden Zoe. Hun er på en måde også flygtet til Casablanca med sin mand for at starte på en frisk, og hun kommer til at bo i samme bolig som Josie gjorde. En dag finder Zoe Josies gamle dagbog under gulvbrædderne, og den giver Zoe et rørende indblik i Josies hverdag under krigen.

Langsomt, men sikkert forsøger Zoe at stykke Josies historie sammen, imedens hun selv kæmper med tilværelsen.

På den ene side er denne roman anderledes end andre romaner om 2. verdenskrig, fordi den foregår i eksotiske Casablanca, hvilket giver en skøn og helt anden kulisse for historien. På den anden side er den meget lig andre romaner om 2. verdenskrig, fordi den rummer krigens smerte, og handler om jødernes skæbne.

Den fiktive historie er dog sin helt egen hver gang. Josie kæmper på sin egen måde og får sin egen skæbne. Zoes historie har ikke noget med krigen at gøre. Hun har sin helt egen hårde skæbne, hvilket på rørende vis forener de 2 kvinder på tværs af årtier og baggrund.

Jeg vil anbefale bogen til dig, der godt kan lide gribende og rørende historier om kvinder med hårde skæbner.

Skriv en kommentar