Skræmmende læsning

For nogle måneder siden var ”My dark Vanessa” af Kate Elizabeth Russel meget omtalt af amerikanske bloggere, og da jeg læste deres omtaler var jeg sikker, at jeg skulle læse den, så jeg fandt den hurtigt som engelsk e-bog. Inden jeg nåede at komme i gang med den, opdagede jeg, at @saxonyt og @lindhardtogringhof søgte testlæsere til den danske udgave. Det meldte jeg mig til og var en af de heldige udvalgte. Tak for det😊 ”Min mørke Vanessa”, som bogen hedder på dansk, er virkelig svær at sætte ord på. Den skal læses! Det er vigtig litteratur!

Bogen handler om 15-årige Vanessa. Hun indleder et forhold til sin næsten 30 år ældre underviser Mr. Strane. Vanessa opfatter i mange år forholdet som et kærlighedsforhold – faktisk er Jacob hendes første kærlighed. Først mange år senere, da Mr. Strane bliver anklaget for et overgreb mod en anden elev, begynder Vanessa at stille spørgsmålstegn ved, om hun har taget fejl. Har der været tale om misbrug fra Mr. Stranes side? Og har der været tale om et enormt svigt fra skolens side? Og hvad med forældrene? Vanessa hænger de næste mange (!) år fast i fortiden. Hun er på en måde ødelagt og kan ikke give slip på Mr. Strane. Det resulterer i, at hun lader sig udnytte af mænd, har et højt alkoholforbrug og ingen retning i livet. Spørgsmålet er, om Vanessa til sidst formår at slutte fred med fortiden og sig selv

Jeg blev fascineret af, at intet i denne fortælling er 100% sort/hvidt. Både offer og gerningsmand er mennesker. Vi bliver i tvivl om, hvad der foregår, selvom vi er vidner til misbrug og svigt at højeste karakter.

Kate Elizabeth Russel dedikerer ”Min mørke Vanessa” den virkelige verdens Vanessa’er, som ingen hører, tager alvorligt eller forstår. Læser du bogen, har du taget det første skridt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s