Pletfri af Peter Qvist

Reklame. Anmeldereksemplar.

Tak til @peterqvist7 og @forlagetbraendpunkt for en tankevækkende bog.

”Pletfri” er en forholdsvis kort og letlæst bog, som hele vejen igennem holdt min interesse fanget.

Den handler primært om 77-årige Knud og den yngre Birger. Knud har for nylig mistet sin hustru og forsøger at vænne sig til sin nye tilværelse. Børn og børnebørn har deres eget travle liv, og de glemmer lidt Knud. Især datteren frustreres over hans begyndende forfald og glemsomhed. Knud stifter bekendtskab med Birger, som også kæmper lidt med livet. Han er ordblind og har ikke klaret sig så godt i skolen, hvilket betyder, at hans selvtillid har fået en del knæk. Birger lever mere og mere af lyssky forretninger og mindre og mindre af hans ”officielle” håndværkerarbejde. De mødes, fordi Birger har begået indbrud hos Knud, og Birger udnytter Knuds forvirring til at komme tættere på ham bl.a. i forsøget på at lære nabolaget at kende, så han kan hente flere tyvekoster.

Til historien støder bl.a. også en åndemaner, en rocker, en hundeejer og en hjemmesygeplejerske, der alle får en betydning for historiens udfald. På den ene side opstår der umage og overraskende varme venskaber, hvor man umiddelbart slet ikke havde forventet det. På den anden side opildnes der med kulde og manglende empati til selvtægt.

Midt i det hele berøres store emner som alderdom og aktiv dødshjælp på en måde, som får dig til at genoverveje dine holdninger om rigtigt og forkert. Kan man overhovedet sige, at noget er grundlæggende rigtigt eller forkert?

Historien berører store og sårbare emner som etik, retfærdighed og selvtægt, og selvom man tror, at man har en holdning, inden man læser denne bog, kan der godt være lavet om på den, når bogen er læst.

Til sidst skal det nævnes at plottet er rigtigt godt skuet sammen. Ind i imellem føler man sig næsten vidne til en krimi med noget dybere på hjertet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s