Smerte af Lene Zachariassen Veng

Reklame. Mange tak til forfatter Lene Zachariassen Veng og @mellemgaard_forlaget for anmeldereksemplaret.

”Smerte” rammer lige i hjertekulen! Den er skrevet af Lene, der er smerteramt i invaliderende grad. Med bogen ønsker hun at skabe forståelse for, hvordan livet som smerteramt er.

Der er tale om en digtsamling, som er mættet af overvældende følelser. Jeg var lidt bange for at kaste mig ud i læsning af digte, men jeg er blevet overbevist om, at netop digtformatet er fantastisk til at formidle de stærke følelser af afmagt, mindreværd, angst og ensomhed, men i sidste ende også livsvilje, som smerterne udløser hos forfatteren.

Bogen indeholder 50 små digte, som alle tager fat i forskellige følelser eller situationer. Jeg synes, at de alle rammer situationen lige på kornet og formatet gør, at teksterne kryber ind under huden på læseren, og man mærker næsten fysisk, hvordan Lene har det.

”Digt 9 – Spørg ikke” er meget stærkt. Her skriver Lene bl.a.:

”Det er for hårdt at holde smilet på ansigtet
når mit hjerte er knust
over alt det
jeg må give slip på
fordi jeg ikke længere
er mig
fordi min krop
ikke længere
føles som min
fordi smerterne bestemmer
over mit liv
så spørg ikke.”

”Smerte” er Lenes debutbog og den er blevet til over en periode på 3 år, hvor hun har arbejdet med at acceptere at leve med smerter som en del af sig selv.

Der er rigtigt meget at hente i denne digtsamling både for smerteramte, der kan få sat ord på alle de følelser og frustrationer, de har indeni, men i den grad også for pårørende, som kan blive meget klogere på, hvordan den smerteramte har det.

Det er en vigtig bog, fordi den giver en stemme til alle de kronisk syge med usynlige smerter, der så ofte oplever at blive dømt som ”dovne” eller ”sarte”. Læs ”Smerte” og husk, at smerteramte kæmper hver dag for blot at eksistere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s