Rosenkoden af Kate Quinn

Reklame – Anmeldereksemplar

Titel: Rosenkoden
Forfatter: Kate Quinn
Antal sider: 667
Udgivelsesår: 2021
Forlag: HarperCollins (Anmeldereksemplar)
Vurdering: 5/5 stjerner

I går udkom en fantastisk roman!

Den hedder ”Rosenkoden” og handler om 3 stærke kvinder, der under 2. verdenskrig arbejder på Bletchley Park med dekryptering af hemmelige tyske militærbeskeder. Deres arbejde hjalp de allierede med at vinde krigen hurtigere, end det ellers ville have været muligt.

Vi følger 3 meget forskellige unge kvinder, som får hver deres job på Bletchley Park, hvor medarbejderne har tavshedspligt, og ingen ved derfor reelt, hvad hinanden laver. Det var en del af pakken.

Bogen foregår i 2 tidsspor. Det ene spor omhandler perioden fra 1939 og frem til 2. verdenskrig slutter. Det andet spor foregår i 1947, hvor de 3 kvinder meget imod deres vilje tvinges til at mødes igen for at gøre op med fortiden.

Osla er en society-pige, som har rige forældre og intet mangler materielt. Hvad hun har til overflod af rigdom mangler hun dog i omsorg og reel familie. Osla ser Prins Philip (Yes! Æret være hans minde) og skriver et nyhedsbrev for medarbejderne på Bletchley Park.

Mab er en arbejderklasse kvinde, der kommer fra små kår, men har dog en familie og et hjem. Hun har ben i næsten og drømmer om at finde en god ægtemand, men ikke nødvendigvis romantik. Mab har haft nogle barske oplevelser, som har givet hende ben i næsen.

Beth kommer fra et meget strengt bibelsk hjem, hvor en kvinde kun kan opføre sig forkert, og hendes forfærdeligt strenge mor har gjort den unge og intelligente kvinde til et trynet nervevrag. Med hjælp fra Osla og Mab bliver Beth også ansat på Bletchley Park, hvor hun pludselig for første gang kan udnytte sit fulde potentiale.

Kvinderne opbygger et varmt venskab og støtter hinanden i tykt og tyndt, men krigens brutalitet og arbejdet på Bletchley Park gør, at de med tiden bliver drabeligt uvenner.

For mig åbnede bogen en ny verden mht. 2. verdenskrig. Jeg kendte ikke til Bletchley Park og kun lidt til kodebrydere og alt, hvad der hører med her. Hold nu op hvor spændende! Jeg får helt lyst til at dykke ned i det univers.

Til jer bognørder derude, så kan jeg fortælle, at der er en læsegruppe i bogens Bletchley Park, og det afføder lidt forskellige litterære referencer, som er sjove.

Mange af personerne i bogen er inspireret af virkelige personer, hvilket gør historien mere nærværende, og i et efterskrift fortæller forfatteren meget mere om det. Det var spændende og kastede lys over flere ting.

Kate Quinn har lavet et utroligt stykke researcharbejde. og jeg kan kun imponeres over hendes viden og evne til at formidle stoffet, så det bliver universelt interessant og fængende.

Det er længe siden, at en roman har holdt mig fast som denne. De næsten 700 sider blev læst på få dage. Jeg forelskede mig sammen med hovedpersonerne, græd med dem og blev vred sammen med dem.

Bogen er spændende, intens, romantisk og lærerig, og den får 5 ud af 5 stjerner med pil op.

Er du til historiske romaner med stærke kvinder, er det her en must-read.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s