Elizabeth og den tyske have af Elizabeth von Arnim

Reklame – Anmeldereksemplar
Titel: Elizabeth og den tyske have
Forfatter: Elizabeth von Arnim
Antal sider: 120
Forlag: Forlaget ti vilde heste
Udgivelsesår: 2021 (oprindeligt 1898)
Vurdering: 4/5 stjerner

“Elizabeth og den tyske have” blev udgivet første gang i 1898, hvor den opnåede stor berømmelse. Efterfølgende er den blevet både genudgivet og oversat til flere forskellige sprog, men aldrig tidligere til dansk. Det har Forlaget ti vilde heste rettet op på, og nu kan vi nyde godt af den populære roman på dansk.

Bogen er en lille perle på kun 120 sider, som er fantastisk underholdende med sine både melankolske og stærkt satiriske træk. Bogen er på dagbogsform og virker meget ægte. Som læser følger vi Elizabeths liv i et år, hvor hun forsøger at stable en stor have på benene, når hun da ikke forstyrres af “Den harmfulde mand”, børn, uduelige gartnere og gæster af huset. Min fornemmelse er, at bogen givet et ret godt billede af, hvordan tilværelsen kunne være i slutningen af 1800-tallet.

Elizabeth beskriver med stor kærlighed og skønhed sin have og naturen, og er du haveentusiast, skal du næsten læse med. Hvor naturen opnår nærmest guddommelige lovprisninger, må “Den harmfulde mand” og venner nøjes med at beskrives med ligegyldighed. Elizabeth von Arnim har en virkelig særegen og morsom måde at beskrive verden på, og jeg måtte flere gange tage mig selv i at skrupgrine eller blive forarget.

Forargelsen dukker op, når kvindens rolle i datidens samfund belyses, især “Den harmfulde mand” siger det meget tydeligt: 

“men hvad adskiller jer fra børn? I er ældre men ikke klogere – ja, faktisk ikke engang lige så kloge, for med alderen mister I den sunde fornuft, I havde som børn. Har I nogensinde hørt en gruppe kvinder tale fornuftigt sammen?”. (Citat)

Kvinder skal efter hans mening holde sig til hjemmet og kogekunst. Elizabeth von Arnim lader ikke læseren i tvivl om, at hun stiller spørgsmålstegn ved disse antagelser, og hun nyder bestemt ikke at lave mad og gøre rent, da det bare stjæler tid fra haven og litteraturen. Elizabeth er en modig kvinde og til min store fornøjelse, går hun sin egne veje, og handler i mange situationer modsat af, hvad der var forventet af en kvinde.

“Elizabeth og den tyske have” var forfatterens første bog, den blev i sin tid udgivet uden navn, da Elizabeth von Arnim angiveligt mente, at hendes mand ikke ville se med milde øjne på, at hans hustru skrev den slags litteratur. Elizabeth von Arnim nød dog stor popularitet og har senere skrevet bl.a. “Vidunderlige april”,  som er blevet filmatiseret. Den roman lyder virkelig interessant, og jeg har fundet en ny forfatter, jeg har lyst til at udforske nærmere. 

Er du til historiske kvinderomaner, skal du helt klart kaste dig ud i den her skønne sag, som er helt sin egen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s