Firefly Lane af Kristin Hannah

Titel: Firefly Lane
Forfatter: Kristin Hannah
Antal sider: 479
Udgivelsesår: 2020 (Oprindeligt 2013)
Forlag: Pan Books
Vurdering:4/5 stjerner

Rørende og skøn fortælling om venskab.

Bogen er lånt på biblioteket på engelsk, men den er for nylig udkommet på dansk på Cicero Forlag.

Jeg havde hænderne oppe over hovedet i 90% af denne skønne fortælling omkring 2 kvinders livslange venskab. Jeg elskede, at bogen tog sit udgangspunkt i 1970’erne og bevægede sig igennem firserne, halvfemserne og frem til nu. Jeg er måske 10 år yngre end hovedpersonerne, men der var mange genkendelige beskrivelser af samfund, tøj, musik, begivenheder med mere igennem tiderne.

Bogen starter i nutiden. Vi får at vide, at der er tale om 2 bedste veninder, der ikke har talt sammen i et års tid. Der har været kurrer på tråden, og nu vil den ene kvinde rette op på den manglende kontakt. Man fornemmer et livslangt venskab og noget sårbart.

Herefter springer historien tilbage til 1970’erne, hvor vi hører, hvordan Kate og Tully lærer hinanden at kende. Kate er vokset op i en tryg kernefamilie, og hun er lidt en outsider. Tully vokser op hos sin mormor og lever med sin mors utallige svigt. Pigerne er hinandens modsætninger, men de giver hinanden noget unikt, og Tully bliver nærmest optaget i Kates familie og får her en slags erstatning for sin egen manglende familie.

Pigerne går igennem skole, uddannelse og første del af deres karriere sammen. Her støtter de hinanden igennem tykt og tyndt, og den ene er der altid til at samle den anden op. 

Da de bliver rigtigt voksne skilles deres daglige veje lige så stille, da deres liv bevæger sig i forskellige retninger. Tully har altid være ambitiøs og drevet af at blive en stjerne, hvilket hun opnår succes med. Kate er dog mere indadvendt og familieorienteret og vælger at følge den drøm. De er dog altid med på sidelinjen i hinandens tilværelse.

Historien kredser om kvindernes venskab, uvenskab, misundelser og misforståelser. Imedens passerer de gennem livet. De har begge opnået succes målt på forskellige parametre, men midtvejs i livet er de alligevel begge ramt af, at der mangler noget, at der var ting de måske skulle have gjort anderledes eller taget sig tid til. Sikkert den berømte midtvejskrise.

Det er en virkelig fin udviklingshistorie. Jeg elskede at følge dem og samtidig reflektere over egne valg. Bogen var fyldt med både musikalske minder samt minder om store og små verdensbegivenheder, der sætter fortællingen ind i et historisk tidsperspektiv.

Jeg burde måske have luret, at det var for godt til at være sandt, fordi i slutningen af bogen, tager historien en meget trist drejning, som jeg ikke havde set komme. Det ville være synd, at spoile det helt her, men historien blev simpelthen så trist, at de sidste kapitler mest bare blev scannet. 

Laver lige en SPOILER / VARSEL om AFSLØRING.

Bogen ender med at minde utroligt meget om Iris Rainer Darts “Beaches” fra firserne, hvor sangen “Wind beneath my wings” fra filmatiseringen med Bette Midler stadig gør mig trist.

Det er virkelig en fantastisk bog, men håbede på en lykkeligere eller ikke så uigenkaldelig slutning.

Skal jeg holde mig fra Netflix-serien eller hvad? Hjælp 😀

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s