Bodsgang af Elizabeth von Arnim

Titel: Bodsgang
Forfatter: Elizabeth von Arnim
Antal sider: 346
Udgivelsesår: 2021 (Oprindeligt 1929)
Forlag: Forlaget Ti Vilde Heste
Vurdering: 5/5 stjerner

En bog man skal læse hvert eneste ord af!

For et stykke tid siden spurgte @ti_vilde_heste, om jeg ville læse Elizabeth von Arnims “Elizabeth og den tyske have”. Et eller andet tiltalte mig ved beskrivelsen af bogen, og jeg blev fanget af von Arnims skrivemåde. Da jeg senere fandt von Arnims “Bodsgang” på biblioteket, var jeg ikke i tvivl om, at den skulle med hjem.

Det har taget tid at læse “Bodsgang”, fordi jeg følte, at jeg skulle have hver eneste skønne sætning med. De er vildt finurlige, dobbelttydige, ironiske og sjove. Stor cadeau til oversætteren, det må have været en kæmpe opgave.

“Bodsgang” er skrevet i 1929 og er forunderligt nok aldrig tidligere oversat til dansk. Den handler om midaldrende Milly, der lige er blevet enke. Milly var gift med Ernest Bott, som var ud af velhavende og stor familie. Efter dødsfaldet erfarer Botterne (som de kaldes), at Ernest praktisk talt har gjort Milly arveløs og i stedet testamenteret sin formue til et “Redningshjem for faldne kvinder”. 

Botterne er himmelfaldne og forvirrede, hvordan kan nogen dog gøre det imod dueblide Milly!? Milly derimod er skyldbetynget og frygtsom, for hun kender sandheden. En større farce går nu i gang, fordi i den tid og i de kredse kunne man bestemt ikke offentligt afvige fra normerne uden af blive straffet i form af udstødelse.

Milly kommer til at lide under, at hun uden formue ikke har mulighed for at klare sig selv, og Botterne beslutter, at hun meget imod deres vilje, skal bo hos dem på skift. Botterne er bekymrede for, hvad omgivelserne vil tro, men problemet er, at ikke engang Botterne kender sandheden, og det giver de skøreste situationer, hvor karaktererne på et splitsekund ændrer mening efter forgodtbefindende.

Arnim har en en helt formidabel evne til med vid, kløgt, humor og en snert af sårbarhed at beskrive samfundets dobbeltmoral og fordomsfuldhed. Hun skriver  simpelthen så underfundigt og sjovt, at man sidder og griner over situationernes håbløshed, mens alvoren ligger lige under overfladen, og det er helt rørende til slut at opleve Millys bodsgang. 

Bogen har mange elskelig og uelskelige karakterer, men jeg faldt især for familiens matriark, som besidder en usædvanlig tolerance og rummelighed.

Under læsningen blev jeg mindet om Jane Austen. Denne bog indeholder ikke som så kærlighed og romance, men den samme skarpe satire over samfundets normer og hykleri.

“Bodsgang” er fantastisk og den får min varmeste anbefaling, hvis du er til historiske romaner med satire og let skjult samfundskritik.

Jeg er faldet pladask for Elizabeth von Arnim, og jeg kan næsten ikke vente på, at @ti_vilde_heste lige om lidt udgiver hendes roman “En fortryllet april”.

Har du læst noget af Elizabeth von Arnim?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s