Giftmagersken af Sarah Penner

Reklame Anmeldereksemplar

Titel: Giftmagersken
Forfatter: Sarah Penner
Antal sider: 365
Udgivelsesår: 2021
Forlag: HarperCollins
Vurdering: 4/5 stjerner

Gribende og fantasifuld debutroman om et ikke helt almindeligt apotek.

”Giftmagersken” af Sarah Penner har opnået stor succes i udlandet, og det kan jeg godt forstå. Den ligner ikke helt noget, jeg har læst før.

Bogen foregår i 2 spor og følger 3 kvinder. Tilbage in London i 1700-tallet følger vi apotekeren Nella og pigen Eliza. I USA/London i nutiden følger vi kvinden Caroline.

Nella har et apotek, hvor hun hjælper kvinder med at skille sig af med mænd. Nella ønsker at beskytte kvinder, og kun mænd bliver ramt af hendes gifte. Nella mener, at kvindernes skal huskes (have en plads i verden), så hun registrerer alle henvendelser i en gammel bog.

En dag dukker 12-årige Eliza op i apoteket og beder om gift på vegne af sin arbejdsgiver Mrs. Amwell. Eliza fascineres af Nella og bliver ved med at vende tilbage til apoteket. Nella lider under svigtende helbred og lader derfor Eliza hjælpe i apoteket. En dag begår Eliza en fatal fejl, som kan afsløre alt om det ”lyssky” apotek. Fejlen bliver begyndelsen til enden for apoteket.

De to kvinder får nærmest et mor- og datteragtigt forhold, og historien fortælles både Nellas og Elizas perspektiv, hvilket er berigende for historien.

Tilbage i nutiden følger vi Caroline, som er i London på bryllupsrejse uden sin mand. En dag støder hun på nogle ”mudlarkere”, der leder efter forhistoriske genstande ved Themsens bred. Caroline finder en gammel flaske, som straks fanger hendes interesse, og ved hjælp af British Library begynder Caroline at optrevle den mere end 200 år gamle sag om uopklarede apotekermord i London. 

Især henimod slutningen tager historien et par drejninger, som jeg ikke havde forudset, og jeg synes, at det er kendetegnende for romanen, at læseren ikke kan føle sig sikker på, hvad der skal ske.

”Giftmagersken” er en spændingsroman, men den handler også om fortiden, om stærke kvinder og om at frigøre sig og gå egne veje. Jeg blev fascineret af den historie, der lå i den gamle flaske og den fantasifulde måde, som Penner beskriver apoteket på. Det er sjovt at lege med tanken om, at der ligger mysterier ude i verden, som bare venter på at blive opklaret.

Kan du lide historiske romaner med et stærkt kvindeligt islæt og et drys af magi og uhygge, så skal du helt bestemt give ”Giftmagersken” et skud.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s