Nattens blomst af Nillou Zoey Johannsen

Reklame Anmeldereksemplar

Titel: Nattens blomst
Forfatter: Nillou Zoey Johannsen
Antal sider: 362
Udgivelsesår: 2021
Forlag: Alpha Forlag
Vurdering: 4/5 stjerner

Sart og smuk på ydersiden. Brutal og voldsom indeni.

“Nattens blomst” har et smukt og æstetisk næsten sart cover, men lad jer ikke snyde. Historien er ganske vist smuk og poetisk mange steder, men den er også fuld af sorg vold, undertrykkelse og rå seksualitet.

Den primære handling foregår i Iran fra 1953 frem til 1975. Der er desuden en kort prolog og epilog, som foregår i nutidens København.

I prologen får vi at vide, at vi skal høre en historie om kvinders kamp for frihed i et kvindeundertrykkende land, men vi skal også høre om, hvordan forfatteren gerne vil have et mere kærlighedsfuldt forhold til sine børn, end hun selv har haft til sin egen mor.

Bogens hovedperson, 16-årige Ziba, er en smuk og selvsikker ung kvinde, der klarer sig som en af de bedste i skolen, men hun kan ikke få lov at studere, da hendes far, byens borgmester, ikke vil give hende lov. Både Ziba og hendes mor er underlagt farens ikke særligt kærlige hånd.

Ziba forelsker sig i en dreng fra landsbyen, men som skik var, bliver hun ikke gift med sin kærlighed. Ziba skal giftes med den mand, som familien vælger, og det bliver et kærlighedsløst forhold præget af vold og jalousi fra mandens side, mens Ziba jager magt og selvstændighed ved at ty til andre mænd.

Med tiden bliver Ziba mor til 2 døtre, og det gør ondt at se, hvordan hun gentager det kærlighedsløse mønster, som hun selv har været underlagt. Ziba er grundlæggende ulykkelig, og først henimod slutningen af romanen oplever hun noget, der minder om lykke og frigørelse.

Der er ingen tvivl om, at Ziba er en stærk karakter, der går imod alt, hvad der forventes af hende. Hun vil have selvbestemmelse og frihed, og hun kæmper så hårdt for det, at hun sætter både sin krop og sin sjæl i fare.

Bogens historie er interessant, stærk og grænseoverskridende. Zibas karakter minder mig om en blanding af Elena og Lila fra Elena Ferrantes “Napoli-kvartet”. Kan du lide den og romaner af samme karakter, er “Nattens blomst”et must.

Jeg synes, det er relevant og tankevækkende læsning!

Har du læst “Nattens blomst” og hvad synes du?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s