Det skarlagenrøde bogstav af Nathaniel Hawthorne

Reklame. Modtaget som anmeldereksemplar. 

Tak for bogen til Forlaget Klim.

Titel: Det skarlagenrøde bogstav
Forfatter: Nathaniel Hawthorne
Antal sider: 250
Udgivelsesår: 2021 (Oprindeligt 1850)
Forlag: Forlaget Klim
Vurdering: 3/5 stjerner

Gennem tiden har jeg ofte kigget på klassikeren “Det skarlagenrøde bogstav” (også kaldet “Det flammende bogstav”) og tænkt, at den skulle jeg læse engang. Da Forlaget Klim her i efteråret genudgav bogen, bestemte jeg mig for, at det var tid.

Jeg må indrømme, at jeg kom på en stor opgave. Jeg synes, det var en kompleks fortælling både at læse og forstå.

Fortællingen handler om den unge Hester Prynne. Hun er tilflytter til byen og har indgået et ægteskab med en mand, der endnu ikke er ankommet, og som formodes død i et skibsforlis. I ventetiden har Hester begået den synd at blive gravid, og da vi møder hende første gang, er hun anbragt på byens skafot, hvor hun modtager hån, spot og misbilligelse fra byens folk. Folket forsøger at udfritte hende om barnets far, der i deres øjne er en lige så stor synder. Hester ønsker ikke at afsløre ham og bærer umiddelbart skammen alene.

Det er først senere i fortællingen, at læseren finder ud af, at både ægtemanden og elskeren befinder sig blandt byens folk. Oplevelsen af, hvordan det hænger sammen, synes jeg, at læseren selv skal have, så der afsløres ikke mere her.

I 1642 i det puritanske Boston var det nærmest en dødssynd at blive med barn uden for ægteskabet, og Hester bliver udset til evig fordømmelse. Hun skal bære et synligt “A” på hendes bryst altid. Et “A” der vil udskamme hende i det samfund, hun er tilknyttet. Jeg kan læse mig til, at der kan være flere fortolkninger af “A’et” i løbet af fortællingen. Udgangspunktet er  “adulterer”, men i løbet af fortællingen kan det også tolkes som “able”.

Hester er nemlig en stærk kvinde, og hun bærer sin skam med stor styrke. Hun er der altid for samfundets svageste, og hun ernærer sig ved at sy tøj til de rigeste. Både rig og fattig tager alligevel afstand fra hende og hendes synd. Hester forbliver dog uanfægtet udadtil og lader sig ikke kue af det puritanske samfund. På en måde virker det som om, hun finder styrke i sin egen sandhed.

Jeg fandt historien både spændende og kompleks. Der foregår kampe mellem det religiøse og det hedenske, synd og frelse, accept og fordømmelse, ærlighed og skyld. Helt overordnet er der tale om en ulykkelig kærlighedshistorie, men der er virkelig mange lag i historien, som man kan dykke ned i, hvis man ønsker en større forståelse for historien.

“Det skarlagenrøde bogstav” vil jeg anbefale til alle, der elsker klassikere af lidt mere kompleks karakter både indholdsmæssigt og tekstmæssigt.

Har du læst den, og hvad synes du om den?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s