Midnatsbiblioteket af Matt Haig

Reklame. Modtaget som anmeldereksemplar.

Titel: Midnatsbiblioteket
Forfatter: Matt Haig
Antal sider: 287
Udgivelsesår: 2021
Forlag: Svane & Bilgrav
Vurdering: 5/5 stjerner

Rørende fortælling om liv, man kunne have levet.

““Mellem livet og døden er der et bibliotek”, sagde hun. “Og i det bibliotek fortsætter bogreolerne i det uendelige. Hver bog giver dig muligheden for at prøve et andet liv, som du kunne have levet. Muligheden for at se, hvordan dit liv ville være, hvis du havde truffet andre valg… Ville du have gjort noget anderledes, hvis du fik chancen for at ændre de beslutninger, du fortryder?”” (Citat)

Dette citat opsummerer handlingen i “Midnatsbiblioteket”, som en en fængslende og rørende roman om liv og eksistens skrevet på en letforståelig og interessant måde.

Romanen handler om Nora, som vi møder på et tidspunkt i hendes liv, hvor hun har valgt at tage afsked med denne verden. Nora er trist, ensom og føler sig som en fiasko. Da hun forsøger at forlade dette liv, lander hun i et bibliotek – “Midnatsbiblioteket”. Her møder hun sin gamle bibliotekar Fru Elm, som guider Nora rundt i biblioteket og forklarer bibliotekets funktion.

Nora får besked på at kigge i “fortrydelsernes bog”, og hun kan vælge at springe ind i nogle af de livsbaner, hun ville have haft, hvis hun havde foretaget andre valg i det, der kaldes “rodlivet”.

Fortrydelsernes bog er tyk, og Nora får prøvet masser af forskellige liv af. I andre liv har hun været alt fra olympisk svømmer, til rockstjerne, polarforsker eller pub-ejer. Fælles for alle liv er, at skønt Nora oplever stor succes, så vil hun nødvendigvis også opleve sorg og fortrydelse.

“Jeg mener, det ville have gjort ting langt lettere, hvis vi forstod, at der er umuligt at leve på en måde, der gør dig immun over for tristhed. Og at tristhed er en iboende del af det stof, som lykke er gjort af. Man kan ikke få det ene uden det andet.” (Citat)

Nora går igennem en hæsblæsende proces, som i sin slutning næsten tager pusten fra læseren, før hun når til sin endelige beslutning. Vil hun dø eller leve?

“Midnatsbiblioteket” fangede mig virkelig. Den er fuld af forskellige betragtninger om livet både banale og mere komplekse. Jeg blev trukket ind i bogens univers på en måde, hvor siderne bare vendte sig selv.

For os som har været igennem barndommen, ungdommen, har fået børn og måske må betragtes som “midaldrende” (midt i livet), er der ikke som så noget nyt under solen i “Midnatsbiblioteket”, men Matt Haig beskriver det virkelig fremragende. Jeg håber, at jeg kan få mine børn til at læse den, når de bliver lidt ældre, fordi det er god livsvisdom fortalt på en lettilgængelig måde.

Min varmeste anbefaling.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s