Kvinden bag muren af Mandy Robotham

Reklame. Modtaget som anmeldereksemplar.

Titel: Kvinden bag muren
Forfattere: Mandy Robotham
Antal sider: 415
Udgivelsesår: 2022
Forlag: Harper Collins Nordic
Vurdering: 4/5 stjerner

Kunne du forestille dig at leve adskilt fra din nærmeste familie i næsten 30 år? Adskilt af en mur med pigtråd og en dødszone! Uden mulighed for reel kontakt!

“Kvinden bag muren” er en enormt spændende og rørende roman om tiden efter Berlinmuren blev rejst og om konsekvenserne for en helt almindelig tysk familie.

Jeg har en alder, hvor jeg godt kan huske Berlinmuren. Jeg kan især huske glæden og jublen, da den i 1989 blev fjernet igen, og et adskilt folk – herunder adskilte familier kunne genforenes. Jeg har aldrig gjort mig omstændighederne helt klart, men det giver Robothams roman “Kvinden bag muren” et rigtigt godt indblik i.

I 1961 bliver 2 tvillingesøstre skilt ad i løbet af én enkelt nat. Jutta befinder sig i Vestberlin sammen med sin og søsterens familie, mens Karin pga. en sprængt blindtarm ligger på et hospital i Østberlin.

Da morgenen og virkeligheden melder sin ankomst, går det op for det tyske folk, at alt er anderledes. Der er opstået en grænse, som ikke kan krydses, og der skal gå mange år, før Berlin igen bliver én by.

Karin har det sværest i det overvågede Østberlin, derfor forsøger Jutta mange gange at få tilladelse til at krydse grænsen for at besøge sin søster, men uden held. Hun kan simpelthen ikke få tilladelse til at tage ind i Østberlin. Karin på den anden side kan heller ikke få tilladelse til at vende tilbage til Vestberlin.

Efter noget tid lykkes det Jutta at finde en hemmelig passage, og søstrene kan nyde nogle få stjålne øjeblikke sammen, men det kan desværre ikke vare ved. Søstrene risikerer i en tid liv, lemmer og mulig afstraffelse af deres familier, og de må til sidst opgive deres farefulde foretagende. 

Om det betyder, at Karin kommer med til Vestberlin, må du selv læse dig til i “Kvinden bag muren”, og det er en virkelig spændende og rørende historie.

Jeg har gemt bogen et stykke tid og læste den i forbindelse med et besøg i Berlin, hvilket har gjort historien meget mere virkelig og autentisk. Sikke en tid og sikke en verden…

Jeg vil anbefale “Kvinden bag muren” til dig, der interesseret i historiske romaner. Ligesom i “Postkort fra Berlin” understreger Robotham her sin evne til at stykke en fiktiv historie sammen med en historisk virkelighed på en rigtig fin måde.

Har du været i Berlin?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s