Mosekonens datter af Susie Haxthausen

Reklame. Modtaget som anmeldereksemplar.

Titel: Mosekonens datter
Forfatter: Susie Haxthausen
Illustrator: Charlotte Clante
Antal sider: 327
Udgivelsesår: 2022
Forlag: Alhambra
Vurdering: 3/5 stjerner

Barsk og realistisk historie om en svunden tid.

Mit første indtryk var, at “Mosenkonens datter” er en smuk roman. Den har er flot hardcover med guldtryk, og den er forsynet med fine illustrationer af Charlotte Clante. 

Mit næste indtryk var dog, at der er tale om en meget realistisk skildring af livet i 1700-tallets Danmark især af kvindelivet, men også livet generelt for høj som lav.

Historien bliver fortalt af en alvidende fortæller, som også ind imellem lader sin mening kommer til kende. Vi følger hovedpersonen, Inger, fra barnsben, hvor hun lærer at brygge øl og holde hus af sin mor, som var en handlekraftig kvinde. Faren er kommet til skade og kan ikke klare sig, så ham tager familien sig af. Moren dør desværre tidligt, og Inger lærer at klare sig selv og sørger for faren. Inger skal umådeligt meget igennem, før hun finder en form for lykke.

Der er mange rigtigt fine beskrivelser af hverdagen i den tid, men det her er meget langt fra feel good. Det er ikke en “lyserød” kærlighedsroman om klasseskel og kærlighed på trods. Det er barsk realisme. Det er kropsvæsker, død og voldtægt. På mange måder frastødende læsning. Måske – fordi vi er så forskånede for mange af livets faktorer i dag.

Jeg har lidt svært ved at anmelde “Mosekonens datter”, fordi jeg ofte baserer mine anmeldelser/anbefalinger på følelser, og her er ikke rigtigt nogen gode følelser. Det betyder dog ikke, at “Mosekonens datter” er en dårlig roman – bestemt ikke. Den efterlader mig bare smule forfærdet og trist.

Der er ingen tvivl om, at Haxthausen kan sin historie, hvilket gør fortællingen stærk og spændende. Jeg vil anbefale “Mosekonens datter” til dig, der ikke er sart og elsker historiske romaner, der beskriver livet i 1700-tallet helt uden forskønnende og romantiske floskler, men til gengæld fuld af barske realiteter.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s